Anthropometry and Food habits in adolescents between 15 and 19 years

Authors

  • Rubens Cleto Moreira Vieira UFJF
  • Maria Teresa Bustamante Teixeira UFJF
  • Isabel Cristina Gonçalves Leite UFJF
  • Daniele de Fátima Chagas UFJF

Keywords:

obesidade, sobrepeso, magreza, adolescente, hábitos alimentares

Abstract

Obesity, overweight and underweight have been more prevalent in adolescence. Such diseases are known as risk factors for various pathologies. This study aims to understand the prevalence of obese and low weight adolescents, as well as to identify their dietary patterns and analyze the perception of body image they have about themselves and their relatives. This is a cross-sectional study involving adolescents aged 15 to 19 years old of a public school in Juiz de Fora – MG. A self-administered questionnaire referent to their food habits and perceptions was used, as well as weight and height measurement of these students, for a BMI estimate. A rate of 11.1% thin adolescents and 7% obese or over weighted adolescents was found. The low weight group consumes less energetic food, both the underweight and the obese showed low consumption of “regulating” food. Overweight adolescents ingest little constructor food. Most individuals that affirm eating little or very little are underweight. Considering the highest BMI values, a bigger proportion of individuals that declared eating more was identified. Such data is important in elaborating strategies to fight off eating disorders in adolescents, not only by interventions, but also by a wide awareness of this population concerning healthy life habits.

Keywords: obesity, overweight, thinness, adolescent, food habits

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rubens Cleto Moreira Vieira, UFJF

Acadêmico 10º período da Faculdade de Medicina da UFJF, monitor da disciplina Métodos Epidemiológicos do departamento de Saúde Coletiva da UFJF por 1 ano

Maria Teresa Bustamante Teixeira, UFJF

possui graduação em Medicina pela Escola de Ciências Médicas de Volta Redonda (1978), mestrado em Saúde Coletiva pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (1991) e doutorado em Saúde Coletiva pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (2000). Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Juiz de Fora e pesquisador do Instituto Nacional de Câncer lotado na UFJF. É editor geral da Revista de APS e coordenador do Programa de Pós-graduação em Saúde Coletiva e do NATES/UFJF. Tem experiência na área de Saúde Coletiva, com ênfase em Epidemiologia, atuando principalmente nos seguintes temas: epidemiologia do câncer, estudos de mortalidade, sistema de informação em saúde, avaliação de programas e serviços de saúde, saúde da família e atenção primária à saúde

Isabel Cristina Gonçalves Leite, UFJF

Possui graduação em Odontologia pela Universidade Federal de Juiz de Fora (1993), mestrado em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública (1997) e doutorado em Saúde Pública pela Escola Nacional de Saúde Pública (2002). Atualmente é professora adjunta da Universidade Federal de Juiz de Fora. Tem experiência na área de Saúde Coletiva, com ênfase em Epidemiologia Em Saúde Bucal Coletiva, atuando principalmente nos seguintes temas: epidemiologia do câncer e malformações congênitas, saúde bucal coletiva, promoção de saúde.

Daniele de Fátima Chagas, UFJF

Acadêmica do 10º período da Faculdade de Medicina da UFJF

Published

2009-04-11

How to Cite

1.
Vieira RCM, Teixeira MTB, Leite ICG, Chagas D de F. Anthropometry and Food habits in adolescents between 15 and 19 years. HU Rev [Internet]. 2009Apr.11 [cited 2024Jul.17];34(4). Available from: https://periodicos.ufjf.br/index.php/hurevista/article/view/178

Issue

Section

Artigos Originais

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.