Ambiente alimentar comunitário e identificação de desertos e pântanos alimentares em uma cidade de Minas Gerais

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1982-8047.2024.v50.45218

Keywords:

Desertos Alimentares, Ambiente Construído, Fatores Socioeconômicos

Abstract

Introdução: O ambiente alimentar é a interface do consumidor com o sistema alimentar para adquirir os alimentos que consome. Objetivo: Avaliar o ambiente alimentar comunitário, identificando regiões de desertos e pântanos alimentares e associações com características socioeconômicas em uma cidade de Minas Gerais. Material e Métodos: Trata-se de um estudo ecológico. Os estabelecimentos que comercializam alimentos foram categorizados segundo a Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional (CAISAN). Os desertos alimentares foram classificados utilizando-se a metodologia da CAISAN e os pântanos alimentares segundo o Centers for Diseases Control and Prevention (CDC). A distribuição dos estabelecimentos e a presença de desertos e pântanos alimentares foram associados ao Índice de Vulnerabilidade da Saúde (IVS) e às características socioeconômicas. Resultados: 9,4% dos estabelecimentos são de aquisição de alimentos in natura e 35,2% de ultraprocessados. Nas regiões de alto IVS, há maiores proporções de comércios de alimentos in natura e, nas regiões de baixo IVS, há um maior número de comércios de alimentos ultraprocessados. Os desertos alimentares foram mais prevalentes em regiões de baixo IVS. Conclusão: Os achados deste trabalho possibilitam compreender a distribuição dos estabelecimentos que comercializam alimentos no município, contribuindo para orientar a implementação de políticas públicas.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Downs SM, Ahmed S, Fanzo J, Herforth A. Food environment typology: advancing an expanded definition, framework, and methodological approach for improved characterization of wild, cultivated, and built food environments toward sustainable diets. Foods. 2020; 9(4):532. doi: 10.3390/foods9040532

Swinburn B, Sacks G, Vandevijvere S, Kumanyika S, Lobstein T, Neal B et al. INFORMAS (International Network for Food and Obesity/non-communicable diseases Research, Monitoring and Action Support): overview and key principles. Obes Rev. 2013; 14(S1):1-12. doi: 10.1111/obr.12087

Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition. Melhoria da nutrição através do aprimoramento dos ambientes alimentares: resumo de políticas n° 7. Londres: Painel Global sobre Agricultura e Sistemas Alimentares para a Nutrição; 2017.

Glanz K, Sallis JF, Saelens BE, Frank LD. Healthy nutrition environments: concepts and measures. Am J Health Promot. 2005; 19(5):330-3. doi: 10.4278/0890-1171-19.5.330

Glanz K, Handy SL, Henderson KE, Slater SJ, Davis EL, Powell LM. Built environment assessment: multidisciplinary perspectives. SSM Popul Health. 2016; 2:24-31. doi: 10.1016/j.ssmph.2016.02.002

Berger N, Kaufman T, Bader MDM, Rundle AG, Mooney SJ, Neckerman et al. Disparities in trajectories of changes in the unhealthy food environment in New York City: a latent class growth analysis, 1990–2010. Soc Sci Med. 2019; 234:112362. doi: 10.1016/j.socscimed.2019.112362

Needham C, Sacks G, Orellana L, Robinson E, Allender S, Strugnell C. A systematic review of the Australian food retail environment: characteristics, variation by geographic area, socioeconomic position and associations with diet and obesity. Obes Rev. 2020; 21(2):e12941. doi: 10.1111/obr.12941

Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional (BR). Estudo técnico [Internet]: mapeamento dos desertos alimentares no Brasil. [Brasília:] Secretaria-Executiva da Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional Ministério do Desenvolvimento Social; 2018 [citado em 10 de março de 2022]. Disponível em: https://aplicacoes.mds.gov.br/sagirmps/noticias/arquivos/files/Estudo_tecnico_mapeamento_desertos_alimentares.pdf.

Centers for Disease Control and Prevention (EUA). Census Tract level state maps of the modified retail food environment index (mRFEI) [Internet]. CDC; 2011 [citado em 10 de março de 2022]. Disponível em: https://stacks.cdc.gov/view/cdc/151050.

Vandevijvere S, Mackay S, D’Souza E, Swinburn B. The first INFORMAS national food environments and policies survey in New Zealand: a blueprint country profile for measuring progress on creating healthy food environments. Obes Rev. 2019;20 Suppl 2:141-60. doi: 10.1111/obr.12850

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (BR). Cidades e estados [Internet]: Juiz de Fora. IBGE; [202-] [acesso em 2022 jan. 30]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/mg/juiz-de-fora.html.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (BR). Cidades e estados [Internet]: Rio de Janeiro. Rio de Janeiro: IBGE; 2011 [citado em 10 de março de 2022]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/rj.html.

Prefeitura de Belo Horizonte (BR). Índice de vulnerabilidade da saúde 2012 [Internet]. Belo Horizonte: Prefeitura de Belo Horizonte; 2013 [citado em 06 de abril de 2022]. Disponível em: https://prefeitura.pbh.gov.br/sites/default/files/estrutura-de-governo/saude/2018/publicacaoes-da-vigilancia-em-saude/indice_vulnerabilidade2012.pdf.

Oliveira AA. Ambiente alimentar das escolas públicas e privadas do Recife – PE: uma análise ecológica [dissertação]. Recife: Universidade Federal de Pernambuco; 2021.

Honório OS, Horta PM, Pessoa MC, Jardim MZ, Carmo AS, Mendes LL. Food deserts and food swamps in a Brazilian metropolis: comparison of methods to evaluate the community food environment in Belo Horizonte. Food Security. 2021;1-13. doi: 10.1007/s12571-021-01237-w

Li KY, Cromley EK, Fox AM, Horowitz CR. Evaluation of the placement of mobile fruit and vegetable vendors to alleviate food deserts in New York City. Prev Chronic Dis. 2014; 11:E158. doi: 10.5888/pcd11.140086

Castro Junior, PCP. Ambiente alimentar comunitário medido e percebido [tese]: descrição e associação com índice de massa corporal de adultos brasileiros. Rio de Janeiro: Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, FioCruz; 2018.

Macintyre S, McKay L, Cummins S, Burns C. Out-of-home food outlets and area deprivation: case study in Glasgow, UK. Int J Behav Nutr Phys Act. 2005; 2:16. doi: 10.1186/1479-5868-2-16

Pessoa MC, Mendes LL, Caiaffa WT, Malta DC, Velásquez-Meléndez G. Availability of food stores and consumption of fruit, legumes and vegetables in a Brazilian urban area. Nutr Hosp. 2014; 31:1438-43. doi: 10.3305/nh.2015.31.3.8245

Li J, Song G, Semakula HM, Dou Y, Zhang S. Food access inequalities in Chinese urban neighborhoods: a case study of the Dalian development zone. Food Security. 2019; 11:1087-99. doi: 10.1007/s12571-019-00963-6

Crush J, Nickanor N, Kazembe L. Informal food deserts and household food insecurity in windhoek, Namibia. Sustainability. 2019; 11(1):37. doi: 10.3390/su11010037

Duran AC, Diez Roux AV, Latorre MRDO, Jaime PC. Neighborhood socioeconomic characteristics and differences in the availability of healthy food stores and restaurants in São Paulo, Brazil. Health Place. 2013; 23:39-47. doi: 10.1016/j.healthplace.2013.05.001

Honório OS, Pessoa MC, Gratão LHA, Rocha LL, Castro IRR, Canella DS et al. Social inequalities in the surrounding areas of food deserts and food swamps in a Brazilian metropolis. Int J Equity Health. 2021; 20(1):168. doi: 10.1186/s12939-021-01501-7

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (BR). Diretoria de Pesquisa. Coordenação de Trabalho e Rendimento. Pesquisa de orçamentos familiares [Internet]: 2017-2018: primeiros resultados. Rio de Janeiro: IBGE; 2019 [citado em 22 de novembro de 2021]. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/estatisticas/sociais/populacao/24786-pesquisa-de-orcamentos-familiares-2.html?edicao=25578&t=publicacoes.

Walker RE, Keane CR, Burke JG. Disparities and access to healthy food in the United States: a review of food deserts literature. Health Place. 2010; 16(5):876-84. doi: 10.1016/j.healthplace.2010.04.013

Gordon C, Purciel-Hill M, Ghai NR, Kaufman L, Graham R, Van Wye G. Measuring food deserts in New York City’s low-income neighborhoods. Health Place. 2011; 17(2):696-700. doi: 10.1016/j.healthplace.2010.12.012

Dutko P, Ploeg MV, Farrigan T. Characteristics and influential factors of food deserts [Internet]. United States Department of Agriculture; 2012 [citado em 10 de março de 2022]. Disponível em: https://www.ers.usda.gov/webdocs/publications/45014/30940_err140.pdf?v=41156.

Hager ER, Cockerham A, O’Reilly N, Harrington D, Harding J, Hurley KM et al. Food swamps and food deserts in Baltimore City, MD, USA: associations with dietary behaviours among urban adolescent girls. Public Health Nutr. 2017; 20(14):2598-607. doi: 10.1017/S1368980016002123

Cooksey-Stowers K, Schwartz MB, Brownell KD. Food swamps predict obesity rates better than food deserts in the United States. Int J Environ Res Public Health. 2017; 14(11):1366. doi: 10.3390/ijerph14111366

Slater J, Epp-Koop S, Jakilazek M, Green C. Food deserts in Winnipeg, Canada: a novel method for measuring a complex and contested construct. Health Promot Chronic Dis Prev Can. 2017; 37(10):350-6. doi: 10.24095/hpcdp.37.10.05

Luan H, Law J, Quick M. Identifying food deserts and swamps based on relative healthy food access: a spatio-temporal Bayesian approach. International Journal of Health Geographics. 2015; 14(1):1-11. doi: 10.1186/s12942-015-0030-8

Sushil Z, Vandevijvere S, Exeter DJ, Swinburn B. Food swamps by area socioeconomic deprivation in New Zealand: a national study. Int J Public Health. 2017; 62(8):869-77. doi: 10.1007/s00038-017-0983-4

Corrêa EN, Rossi CE, Neves J, Silva DAS, Vasconcelos FAG. Utilization and environmental availability of food outlets and overweight/ obesity among schoolchildren in a city in the south of Brazil. J Public Health. 2018; 40(1):106-13.

Duran AC, Almeida SL, Latorre MRDO, Jaime PC. The role of the local retail food environment in fruit, vegetable and sugar-sweetened beverage consumption in Brazil. Public Health Nutr. 2016; 19(6):1093-102. doi: 10.1017/S1368980015001524

Costa BVL, Freitas PP, Menezes MC, Guimarães LMF, Ferreira LF, Alves MSC et al. Ambiente alimentar: validação de método de mensuração e caracterização em território com o Programa Academia da Saúde. Cad Saúde Pública. 2018; 34(9):e00168817. doi: 10.1590/0102-311X00168817

Leite FHM, Cremm EC, Abreu DSC, Oliveira MA, Budd N, Martins PA. Association of neighbourhood food availability with the consumption of processed and ultra-processed food products by children in a city of Brazil: a multilevel analysis. Public Health Nutr. 2018; 21(1):189-200. doi: 10.1017/S136898001600361X

Gailey S, Bruckner TA. Obesity among black women in food deserts: an “omnibus” test of differential risk. SSM-population health. 2019; 7:100363.

Goodman M, Thomson J, Landry A. Food environment in the lower Mississippi Delta: food deserts, food swamps and hot spots. Int J Environ Res Public Health. 2020; 17:3354. doi: 10.3390/ijerph17103354

Phillips AZ, Rodriguez HP. Adults with diabetes residing in “food swamps” have higher hospitalization rates. Health Serv Res. 2019; 54(Suppl 1):217-25.

Hawkes C, Downs EFSM, Neve JFK. Reorienting food systems towards healthy diets for children. Global Food Security. 2020; 27:100414.

Chrisinger B. A mixed-method assessment of a new supermarket in a food desert: contributions to everyday life and health. J Urban Health. 2016; 93 (3):425-37. doi: 10.1007/s11524-016-0055-8

Ghosh-Dastidar M, Hunter G, Collins RL, Zenk SN, Cummins S, Beckman R et al. Does opening a supermarket in a food desert change the food environment? Health Place. 2017; 46:249-56. doi: 10.1016/j.healthplace.2017.06.002

Wilkins EL, Radley D, Morris MA, Griffiths C. Examining the validity and utility of two secondary sources of food environment data against street audits in England. Nut J. 2017; 16(1):1-13. doi: 10.1186/s12937-017-0302-1

Published

2024-10-14

How to Cite

1.
Pereira PM de L, Nogueira MC, Candido APC. Ambiente alimentar comunitário e identificação de desertos e pântanos alimentares em uma cidade de Minas Gerais. HU Rev [Internet]. 2024Oct.14 [cited 2024Nov.21];50. Available from: https://periodicos.ufjf.br/index.php/hurevista/article/view/45218

Issue

Section

Artigos Originais

Most read articles by the same author(s)