A evolução das equipes e do quantitativo de nutricionistas do NASF-AB na Bahia: análise da rede de saúde das mesorregiões

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2023.v26.40131

Keywords:

Atenção Primária à Saúde, Nutricionista, Saúde Pública, Saúde Coletiva

Abstract

Objective: To identify the evolution of the teams and the number of nutritionists in the Expanded Center for Family Health and Primary Care in the 417 municipalities of the state of Bahia according to characteristics of the health network in the mesoregions in the period from 2008 to 2021. Methodology: For the quantity of NASF-AB according to population size, PHC and ESF coverage of the municipalities, the Anova Test was used. Results: From 2008 to 2020, the Expanded Family Health and Primary Care Team showed exponential growth, presenting a decline of 19.17% after this period, a profile maintained in the number of nutritionists. The greater presence of eNASF in the mesoregions was associated with Health Care coverage. Conclusion: Thus, this study revealed a decline in the number of NASF-AB teams and nutritionists in the state after the publication of Ordinance No. 2698 of October 14, 2019.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Nadine Peixoto da Silva, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

Nutricionista e pós-Graduanda em Gestão de Saúde pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB);  graduada em Gestão de Recursos Humanos pela Universidade Salvador (UNIFACS).  CV: http://lattes.cnpq.br/1467655263669853

Marcela da Silva Rodrigues, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). CV: http://lattes.cnpq.br/1353867160493204

Roseane de Oliveira Mercês, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

Graduda em Nutrição e pós-graduanda em Nutrição Clínica pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). CV: http://lattes.cnpq.br/8019549819456546

Jerusa da Mota Santana , Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB)

Doutora em Saúde Coletiva e mestra em Alimentos, Nutrição e Saúde pela Universidade Federal da Bahia ( UFBA) e graduada em Nutrição pelaUniversidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). Professora Adjunta da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (UFRB). CV: http://lattes.cnpq.br/6689185022867558

Published

2023-12-01

Issue

Section

Artigos Originais