Eating habits and practices of the Pará population and prevention of hypertension and diabetes: an experience report

Eating habits and practices of the Pará population

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2022.v25.36503

Keywords:

Arterial hypertension, Diabetes Mellitus, Alternative food, Patient-centered nursing, Culturally Competent Care

Abstract

O texto deve apresentar ao leitor o problema de pesquisa, This is an experience report that aimed to describe the experience of nursing students in the use of an educational technology to approach the feeding of hypertensive and diabetic patients from Pará. An interactive panel was used with pictures of foods present in the population's daily life, some related to foods capable of contributing to the lack of control of diseases, and others with substitute foods, healthier and capable of exerting a positive role and protective effect. It was observed that the action centered on adaptation and on suggestions for healthier replacements, with a reduction in the quantity or substitutions for regional foods, proved to be positive, as it stimulated the participant's sense of cultural belonging and autonomy and the development of care plans must be personalized with respect for regional and cultural differences.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Leonardo Carvalho da Silva, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em Enfermagem pela Universidade Federal do Pará. CV: http://lattes.cnpq.br/8216578985823044

Elian Coimbra Fontinelli Tavares, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduando em Enfermagem pela Universidade Federal do Pará (UFPA). CV: http://lattes.cnpq.br/4053874442825060

Susany dos Santos Tenório, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduanda em Enfermagem pela Universidade Federal do Pará (UFPA). CV: http://lattes.cnpq.br/8468944999907895

Daniely da Silva Sena, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Acadêmica de Enfermagem

Gabrielli Batista de Alencar, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Acadêmica de Enfermagem da Universidade Federal do Pará (UFPA). CV: http://lattes.cnpq.br/3972640277954119

Jéssica Fernanda Carvalho de Carvalho, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Enfermeira. Graduada pela Universidade Federal do Pará (UFPA). CV: http://lattes.cnpq.br/0947375838920519

Ana Paula Oliveira Gonçalves, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Graduada e Licenciada em Enfermagem e Obstetrícia pela Universidade Federal do Pará (UFPA), mestra em Programas de Saúde pela Escola Nacional de Saúde Pública (ENSP / Fiocruz). Docente da Universidade Federal do Pará (FAENF-ICS-UFPA). CV: http://lattes.cnpq.br/3350231349192405

Tarciso Feijó, Universidade Federal do Pará (UFPA)

Doutor em Enfermagem pela Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ). Professor da Universidade do Estado do Rio de Janeiro (UERJ). CV: http://lattes.cnpq.br/7474423882190551

Vagner Ferreira do Nascimento, Universidade do Estado do Mato Grosso (UNEMAT)

Doutor em Bioética pelo Centro Universitário São Camilo (CUSC) , com pós-doutorado pela Universidade de São Paulo (USP) . Docente Universidade do Estado do Mato Grosso (UNEMAT). CV: http://lattes.cnpq.br/4134268880865735

Published

2023-01-18

Issue

Section

Relatos de Experiência

Most read articles by the same author(s)