Marcadores de consumo alimentar de crianças de 6 a 23 meses e 29 dias acompanhadas na atenção primária à saúde no município de Guarapuava, PR, entre 2016 e 2019

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2022.v25.33466

Keywords:

Complementary food. Nutritional status. Food consumption. Nutritional surveillance.

Abstract

The food consumption markers of children aged 6 to 23 months and 29 days who attended Basic Health Units (UBS) in the municipality of Guarapuava-PR, between 2016 and 2019, were verified. The food records available in the Food and Nutrition Surveillance System (SISVAN) were analyzed. The following variables were adopted: continued breastfeeding; introduction of food; minimal food diversity; minimum frequency and adequate consistency; consumption of iron-rich foods; vitamin A and consumption of ultra-processed foods. The healthy eating markers did not reach 80%.Continued breastfeeding 48.3% to 52.2%. Food introduction 28.6% and 34.5%. Minimum food diversity 50% to 75.5%. Minimum frequency 56.9% to 63.9%. Consumption of foods rich in iron was low (15.4%), and vitamin A, 44.7% to 71.2%. The lowest consumption of ultra-processed products was 22.3%. Consumption of unhealthy food was low when compared to the state, the southern region and the country.

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Author Biographies

Gilvana Maria Ferreira da Silva, Universidade Estadual do Centro Oeste (UNICENTRO)

Graduada em Nutrição pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO), com pós-graduação (Lato Sensu) Residência Multiprofissional em Atenção Primária pela UNICENTRO e em Saúde Pública pelo Centro Universitário Internacional (UNINTER). CV: http://lattes.cnpq.br/5357014802247457

Gabriela Datsch Bennemann , Universidade Estadual do Centro Oeste (UNICENTRO)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal do Paraná (UFPR), mestra em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC) e doutora em Ciências Agrárias pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO). Docente colaboradora nos cursos de Nutrição e Medicina da Universidade Estadual do Oeste do Paraná (UNIOESTE). CV: http://lattes.cnpq.br/2485854845988259

Vania Schmitt, Universidade Estadual do Centro Oeste (UNICENTRO)

Graduada em Nutrição pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e em Tecnologia em Gastronomia pela Faculdade Guairacá (UNIGuairacá), mestra em Desenvolvimento Comunitário pela Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) e doutoranda no Programa de Pós-Graduação Interdisciplinar em Desenvolvimento Comunitário, da Universidade Estadual do Centro-Oeste (PPGDC - UNICENTRO).  Professora colaboradora do Departamento de Nutrição da UNICENTRO. CV: http://lattes.cnpq.br/2486911414594354

Published

2023-10-03

Issue

Section

Artigos Originais