Prevalence and conditioning factors of exclusive breastfeeding: contributions to public policies
DOI:
https://doi.org/10.34019/1982-8047.2021.v47.35367Keywords:
Breast Feeding, Child Health, Eating, Infant NutritionAbstract
Introduction: Breastfeeding is considered one of the fundamental pillars to the promotion and protection of children health. Objective: To evaluate the prevalence and conditioning factors of breastfeeding in the first six months of life. Materials and Methods: The study is characterized as descriptive, exploratory, cross-sectional with a quantitative approach, performed with 165 mother-infant binomials, assisted in Basic Health Units. A structured questionnaire was used to collect sociodemographic and anthropometric variables mothers and infants. The nutritional status of infants was classified by the indicator of body mass index by age and the diagnosis of the nutritional status of mothers by body mass index. Infant food consumption was analyzed using food consumption marker forms. Conditioning factors associated with exclusive breastfeeding were considered as variables that maintained p < 0.05. Results: It was observed that factors related to the infant, age and early introduction of other foods were associated as exposure factors responsible for the increase in the occurrence of interruption of exclusive breastfeeding. Regarding to exposure factors related to the mother, the education, family income and age significantly contributed to the occurrence of interruption of exclusive breastfeeding. Conclusions: The results show that breastfeeding is susceptible to socioeconomic, physiological and behavioral conditions. Most of these conditioning factors found can be modified through public policies for adequate monitoring throughout the prenatal period, with actions to promote exclusive breastfeeding.
Downloads
References
Victora CG, Horton S. Amamentação no século 21: epidemiologia, mecanismos, e efeitos ao longo da vida. Epidemiol Serv Saúde. 2016; 2:1-24.
Silva RAO, Ribeiro JLOA, Santos MR. A contribuição da educação infantil para a formação de bons hábitos alimentares na criança de 0 a 6 anos. Rev Ciências Humanas. 2019; 1(1):32.
Ministério da Saúde (BR). Guia alimentar para crianças brasileiras menores de 2 anos. Brasília: Ministério da Saúde; 2019.
Silva ALB, Conceição SIO. Fatores associados ao aleitamento materno exclusivo em crianças assistidas em unidades básicas de saúde. Rev Bras Pesq Saúde. 2018; 20(1):92-101.
Andrade HS, Pessoa RA, Donizete LCV. Fatores relacionados ao desmame precoce do aleitamento materno. Rev Bras Med Fam Comunidade. 2018; 13(40):1-11.
Boccolini CS, Carvalho ML, Oliveira MI. Fatores associados ao aleitamento materno exclusivo nos primeiros seis meses de vida no Brasil: revisão sistemática. Rev Saúde Pública. 2015; 49:91.
Pereira-Santos M, Santana MS, Oliveira DS, Nepomuceno Filho RA, Lisbos CS, Almeida LMR, Gomes DR, Queiroz VAO, Demétrio F, Oliveira AM. Prevalência e fatores associados à interrupção precoce do aleitamento materno exclusivo: metanálise de estudos epidemiológicos brasileiros. Rev Bras Saúde Matern Infant. 2017; 17(1):69-78.
Lima APC, Nascimento DS, Martins MMF. A prática do aleitamento materno e os fatores que levam ao desmame precoce: uma revisão integrativa. J. Health Biol Sci. 2018; 6(2):189-19.
Ferreira HLOC, Oliveira MFD, Bernardo EBR, Almeida PCD, Aquino PDS, Pinheiro AKB. Fatores associados à adesão ao aleitamento materno exclusivo. Cien Saude Colet. 2018. 23:683-90.
Universidade Federal do Rio de Janeiro (BR). Estudo Nacional de Alimentação e Nutrição Infantil: ENANI-2019: resultados preliminares: indicadores de aleitamento materno no Brasil. 2020.
Ministério da Saúde (BR). Orientações para avaliação de marcadores de consumo alimentar na atenção básica. Brasília: Ministério da Saúde; 2015.
Ministério da Saúde (MS). Orientações para coleta e análise de dados antropométricos em serviços de saúde: norma técnica do Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN). Brasília: Ministério da Saúde; 2011.
World Health Organization. Software for assessing growth and development of the world’s children. 2005. Available from: http://www.who.int/entity/childgrowth/software/anthro_pc_manual_v322.pdf
World Health Organization. Infant and young child feeding: a tool for assessing national practices, policies and programmes. Geneva: WHO; 2003.
Falsett CF, Santos IMM, Vasconcellos AM. Interfering Factors of the breastfeeding process in children bearing various health needs: contributions to nursing. Rev Fund Care Online. 2019; 11(5):1278-85.
Barbosa KIP, Conceição SIO. Fatores sociodemográficos maternos associados ao aleitamento materno exclusivo. Rev Cuid. 2020; 11(1):e811.
Alves JS, Oliveira MIC, Rito RVVF. Guidelines on breastfeeding in primary health care and association with exclusive breastfeeding (in Portuguese). Cien Saude Colet. 2018; 23(4):1077-88.
Margotti E, Margotti W. Fatores relacionados ao aleitamento materno exclusivo em bebês nascidos em hospital amigo da criança em uma capital do Norte brasileiro. Saúde em Debate. 2017; 41(114):860-71.
Mosqueiro OS, Lourenço BH, Gimeno SGA, Malta MB, Castro MC, Cardoso MA. Factors affecting exclusive breastfeeding in the first month of life among Amazonian childre. PLoSOne. 2019; 14(7):e0219801.
Santos LF, Borges RF, Zocche DAA. Telehealth and breastfeeding: an integrative review. Telemed J E Health. 2020; 26(7):837-46.
Santos MP, Gomes DR. Prevalência e fatores associados à interrupção precoce do aleitamento materno exclusivo : metanálise de estudos epidemiológicos brasileiros. Rev Bras Saúde Matern Infant. 2017; 17(1):69-78.
Campos FKL, Rodrigues JC, Lima ACS, Caldas DRC, Simplicio APM, Landim LASR. Determining factors related to breastfeeding. Facema. 2016; 2(4):297-303.
Coimbra LC, Rieth NFA. Caracterização do aleitamento materno em São Luís, Maranhão. Rev Pesq Saúde. 2016; 17(1):7-12.
Gonçalves VSS, Silva SA, Andrade RCS, Spaniol AM, Nilson EAF, Moura IF. Marcadores de consumo alimentar e baixo peso em crianças menores de 6 meses acompanhadas no Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional, Brasil, 2015. Epidemiol Serv Saude. 2019; 28(2):e2018358.
Freitas LG de, Escobar R de S, Cortés MAP, Faustino-Silva DD. Consumo alimentar de crianças com um ano de vida num serviço de atenção primária em saúde. Rev Port Saude Publica. 2016; 34(1):46-52.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Thaiany Goulart de Souza e Silva, Kamilla de Lelis Souza Borges, Laysa Camila Bueno, Débora Vasconcelos Bastos Marques, Tábatta Renata Pereira de Brito, Daniela Braga Lima
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Cessão de Primeira Publicação à HU Revista
Os autores mantém todos os direitos autorais sobre a publicação, sem restrições, e concedem à HU Revista o direito de primeira publicação, com o trabalho licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento irrestrito do trabalho, com reconhecimento da autoria e crédito pela citação de publicação inicial nesta revista, referenciando inclusive seu DOI.