Evaluation of the National Vitamin A Supplementation Program: the perspective of professionals from Primary Health Care

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2023.v26.40311

Keywords:

Vitamin A, National Health Programs, Nutrition Programs and Policies, Food Supplementations, Child Health

Abstract

Vitamin A deficiency is considered a public health problem in several low-and middle-income countries, including Brazil. In this context, the National Vitamin A Supplementation Program (PNSVA) was instituted with the aim of supplementing children aged 6 to 59 months with megadoses of vitamin A. This cross-sectional study carried out in Uberlândia, Minas Gerais, aimed to evaluate professionals' knowledge, operationalization, functioning, and coverage of the PNSVA. We interviewed professionals from 58 Basic Health Units and collected PNSVA coverage data (2012-2020) from the Micronutrient Information System. Of those interviewed, 39.6% cited the distribution of vitamin A capsules to achieve the PNSVA objectives, and only 36.2% received training on the program. Operationalization-wise, 56.9% reported never running out of vitamin A capsules at the Unit, and 41.3% recorded the doses administered on the Daily Map. About the operation, 61.1% rated the PNSVA as good. PNSVA coverage was below the recommended target. PNSVA functioning, operationalization, and coverage did not reach the agreed goals, highlighting the current knowledge gaps in the program.

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Author Biographies

Letícia Cristina Machado de Sousa, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Graduanda do curso de Nutrição na Universidade Federal de Uberlândia (UFU). CV: http://lattes.cnpq.br/8153740070580893

Pamella Arrais Vilela, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Graduada em Enfermagem pela Universidade Salgado de Oliveira (UNIVERSO) e em Nutrição pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU); mestranda em Ciências da Saúde na Universidade Federal de Uberlândia (UFU). Professora da Faculdade Mais de Ituiutaba (FACMAIS). CV: http://lattes.cnpq.br/8765082714241128

Carolyne Socorro Pastana Siqueira, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU) e especializanda em Nutrição e Alimentação Escolar nas Faculdades Metropolitanas de São Paulo (FAMESP). CV: http://lattes.cnpq.br/2666557162504609

Fernanda de Jesus Santiago, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Uberlândia (UFU). CV: http://lattes.cnpq.br/3526533681193678

Patrícia Nishioka, Superintendência Regional de Saúde, Uberlândia, MG

Graduada em Nutrição pela Universidade Gama Filho (UGF) e especialista em Qualidade de Alimentos pela Faculdade de Ciências Biológicas e da Saúde de União da Vitória. Nutricionista na Superintendência Regional de Saúde de Uberlândia, MG. CV: http://lattes.cnpq.br/7134732938313598

Ana Elisa Madalena Rinaldi, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Graduda em Nutrição pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (UNESP), mestra em Nutrição Humana Aplicada e doutora em Nutrição e Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (USP). Professora Adjunta da Universidade Federal de Uberlândia (UFU). CV: http://lattes.cnpq.br/9256988624383740

Luciana Saraiva da Silva, Universidade Federal de Uberlândia (UFU)

Graduada em Nutrição e mestra e doutora em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Professora Adjunta da Universidade Federal de Uberlândia (UFU). CV: http://lattes.cnpq.br/0289479620415641

Published

2024-04-03

Issue

Section

Artigos Originais