Food Insecurity and aspects of the diet of overweight subjects in a municipality Paraíba

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2023.v26.40159

Keywords:

Food Security, Obesity, Eating

Abstract

The objective of this article was to describe aspects related to food and nutrition security among overweight and obese individuals residing in a territory covered by a Basic Health Unit in a county in the interior of Paraíba. Cross-sectional, descriptive study with an intentional sample carried out in January 2020 in the county of Nova Floresta, Paraíba. A structured questionnaire with socioeconomic data was used; food security assessment through the Brazilian Food Insecurity Scale; consumption pattern; anthropometric assessment. It is observed that most of the interviewees were female, with their own house paid off, knowing how to read and write easily and without a fixed income. The prevalence was higher for food insecurity and its different levels, as well as, mainly among women, with lower educational level and overweight. During the week, most respondents have meals at home and with other people, sitting at the table; at its end they think they have eaten enough. Every day or twice a week, the most consumed food are basic food of Brazilian food culture. The interviewees less frequently consume processed and ultra-processed food.

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Author Biographies

Ana Paula Melo da Silva, Universidade Federal da Paraíba (UFPB)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) e mestranda em Saúde Coletiva pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB). CV: http://lattes.cnpq.br/6831244448256603

Juliana Fernandes de Medeiros, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) e em Pedagogia pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN). CV: http://lattes.cnpq.br/4889040430936750

Ana Cristina Silveira Martins, Centro universitário Maurício de Nassau (UNINASSAU)

Graduada em Nutrição e mestra em Ciências Naturais e Biotecnologia pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG), e doutora em  Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB). Professora do  Centro universitário Maurício de Nassau (UNINASSAU). CV: http://lattes.cnpq.br/5779803077354032

Tatielle de Lima Vieira , Universidade Federal de Campina Grande (UFCG)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). CV: http://lattes.cnpq.br/4101657092530142

Yasmin Andrade Rufino Correia, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG)

Graduanda em Nutrição na Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). CV: http://lattes.cnpq.br/9172526199532881

Kassio Bezerra Soares , Universidade Federal de Campina Grande (UFCG)

Graduando em Nutrição na Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). CV: http://lattes.cnpq.br/5567907412375113

Sebastião Giliard Oliveira Silva, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG)

Graduando do curso de Bacharelado em Nutrição pelo Centro de Educação e Saúde (CES) da Universidade Federal de Campina Grande (UFCG). Integrante do Grupo de Pesquisa e Trabalho Interprofissional (GPTI /CES/UFCG). CV: https://lattes.cnpq.br/1177743529480226

Gracielle Malheiro dos Santos, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal da Paraíba (UFPB) e em Psicologia pela Universidade Federal de Campina Grande (UFCG); mestra em Saúde Pública pela Universidade Estadual da Paraíba (UEPB) e doutora em Psicologia Clínica pela Universidade de São Paulo (USP). CV: http://lattes.cnpq.br/1661169362398339

Published

2024-03-22

Issue

Section

Artigos Originais