A saúde do trabalhador na Atenção Primária à Saúde: vivências em uma Unidade Básica de Saúde em Belo Horizonte, Minas Gerais

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2022.v25.35043

Keywords:

Atenção Primária à Saúde, Saúde do Trabalhador, Política de Saúde, Educação em Saúde, Promoção da Saúde

Abstract

The present study focused on the current relationship between Worker’s Health (WH) and Primary Health Care (PHC) in the context of the Unidade Básica de Saúde (UBS) Confisco, located in the city of Belo Horizonte, Minas Gerais. The relevance of the research lies in the fact that there are still gaps to be filled in terms of actions in WH in the scope of primary health care, as defined by the National Policy of Workers' Health (NPWH), 2012. The main objective was to discover the interaction between PHC and WH, highlighting the importance of this relationship, advances and, mainly, the challenges still existing in the development of policies to protect worker’s health. The information supporting this study was obtained in a qualitative cross-sectional research, whose methodology included an online research wheel with UBS professionals and semi-structured interviews with professionals from the Centro de Referência em Saúde do Trabalhador (CEREST) and users of the UBS. Absence of matrix support, high care demand in the UBS and high turnover of professionals were critical points identified in the study.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Fábio de Souza Neto, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

Graduado em Medicina pela UFMG; especialista em Medicina de Família e Comunidade pela SBMFC/AMB; especialista em Clínica Médica pela SBCM/AMB; especialista em Acupuntura Médica pelo CMA/AMB; mestre em Saúde da Família pelo Mestrado Profissional em Saúde da Família/UFOP. CV: http://lattes.cnpq.br/4872743459830107 

Olívia Maria de Paula Alves Bezerra, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

Graduada em Nutrição pela UFOP; especialista em Nutrição e Dietética pela UFOP; mestra em Administração pela UFMG; doutora em Ciência Animal pela UFMG; com pós-doutorado pelo Núcleo de Pesquisas em Ciências Biológicas da UFOP; Professora Titular aposentada dos cursos de Nutrição e Medicina da UFOP; docente voluntária do Mestrado Profissional em Saúde da Família (PROFSAUDE). CV: http://lattes.cnpq.br/2106229540277568

Published

2022-08-16

Issue

Section

Artigos Originais