Fruit and vegetable intake of people beneficed by Family Health Program in poor neighborhood in Fortaleza city

Authors

  • Helena Alves de Carvalho Sampaio Universidade Estadual do Ceará
  • Maria Olganê Dantas Sabry Universidade Estadual do Ceará
  • Derlange Belizário Diniz Universidade Estadual do Ceará
  • Maria Lúcia Barreto Sá Universidade Estadual do Ceará
  • Sônia Maria Vieira Castro Universidade Estadual do Ceará
  • Iana Edith Ponte Feijão Universidade Estadual do Ceará
  • Simone Romão Bezerra Universidade Estadual do Ceará

Keywords:

dieta, frutas, hortaliças, segurança alimentar, programa saúde da família

Abstract

The knowledge about food intake in the population is very important to promote their healthy eating pattern. Frequently is reported that fruit and vegetable intake are insufficient. The aim of this study was to verify qualitative and quantitative intake of fruits and vegetables by a certain population assisted in two basic units of Family Health Program in the city of Fortaleza. Fruit and vegetable intake was obtained through a quantitative food frequency questionnaire. In order to establish the population eating pattern about fruit and vegetable intake it was defined that both food groups should be ingested by half of the group and once a week, at least. The results showed insufficient qualitative and quantitative intake. Only three kinds of fruits were use (banana, orange and papaya), with an average daily intake of 225,25 ± 267,10g. Four kinds of vegetables were mentioned (tomato, onion, carrot and lettuce), with an average daily intake of 102,66 ± 91,14g. It is recommended that the Health Community Workers develop educatives activities during their home visits to continuously stimulate the fruit and vegetable intake. Thus, they will be contributing to  nutrition and food security in this community. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Key words: diet; fruits; vegetables; food security; family health program

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Author Biographies

Helena Alves de Carvalho Sampaio, Universidade Estadual do Ceará

Doutora em Farmacologia, Professor adjunto da Universidade Estadual do Ceará, dos Cursos de Graduação em Nutrição e Medicina e do Mestrado Acadêmico em Saúde Pública; Líder dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas e Nutrição Materno-Infantil.
Contato: Rua Joaquim Nabuco, 500 apto 402. Meireles Fortaleza-Ceará CEP 60125-120. Fone: (0xx85) 3224-7800; (0xx85) 8802-8796. e-mail: dr.hard@terra.com.br

Maria Olganê Dantas Sabry, Universidade Estadual do Ceará

Mestre em Saúde Pública, Doutoranda em Saúde Coletiva, Professor adjunto da Universidade Estadual do Ceará, dos Cursos de Graduação em Nutrição e Medicina; Integrante dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas e Nutrição Materno-Infantil.

Derlange Belizário Diniz, Universidade Estadual do Ceará

Doutora em Ciência da Nutrição, Professor adjunto da Universidade Estadual do Ceará, dos Cursos de Graduação em Nutrição; Integrante dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas, Nutrição Materno-Infantil e Alimentos e Nutrição.

Maria Lúcia Barreto Sá, Universidade Estadual do Ceará

Mestre em Educação, Doutoranda em Saúde Pública, Professor adjunto da Universidade Estadual do Ceará, do Curso de Graduação em Nutrição; Integrante dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas e Nutrição Materno-Infantil.

Sônia Maria Vieira Castro, Universidade Estadual do Ceará

Mestre em Nutrição Humana, Professor adjunto da Universidade Estadual do Ceará, dos Cursos de Graduação em Nutrição; Integrante dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas e Nutrição Materno-Infantil.

Iana Edith Ponte Feijão, Universidade Estadual do Ceará

Acadêmica do Curso de Graduação em Nutrição da Universidade Estadual do Ceará, Integrante dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas e Nutrição Materno-Infantil.

Simone Romão Bezerra, Universidade Estadual do Ceará

Acadêmica do Curso de Graduação em Nutrição da Universidade Estadual do Ceará, Integrante dos grupos de pesquisa Nutrição e Doenças Crônico-Degenerativas e Nutrição Materno-Infantil.

Published

2010-03-04

Issue

Section

Artigos Originais