Organization, management and nutritional care of overweight and obesity people in Primary Health Care

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2024.v27.41770

Keywords:

Primary Health Care , Public Health , Overweight, Obesity

Abstract

Objective: To evaluate the organization, management, and nutritional care offered to overweight and obese individuals in primary healthcare (PHC) centers. Methods: A cross-sectional study was conducted with 54 professionals from PHC in the city of Goiânia-GO. Data were obtained using a semi-structured, self-administered electronic questionnaire. Results: The participating professionals were predominantly nurses (88.9%) with more than five years in their current position (79.6%). Regarding office infrastructure, including seating, only 11.1% reported adequate chairs and benches, while 33.3% reported adequate physical accessibility. Territory mapping was reported by 51.8% of professionals. The main strategies for organizing care and treatment were central regulation (79.6%), and referrals and counter-referrals (77.6%). Conclusion: The results of this study reflect that PHC in Goiânia-GO is in the process of implementing management services and nutritional care that meet the public policy standards envisaged for the prevention and management of overweight conditions and obesity.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Karine Alves Mariani, Universidade Federal de Goiás (UFG)

Graduada em Nutrição pela Universidade Paulista (UNIP). CV: http://lattes.cnpq.br/6304988728084296

Roberta Sena Reis , Universidade Federal de Goiás (UFG)

Graduada em Nutrição e mestra em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (UFV); doutora em Saúde da Criança e do Adolescente pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS); com pós-doutorado pela Universidade Federal de Viçosa (UFV). Professora Adjunta da Universidade Federal de Goiás (UFG). CV: http://lattes.cnpq.br/1480568673540685

Karine Anusca Martins , Universidade Federal de Goiás (UFG)

Graduadao em Nutrição pela Universidade Federal de Goiás (UFG), mestra em Ciências da Saúde pela Universidade de Brasília (UnB), doutora em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Goiás (UFG); com pós-doutorado pela Universidade del Flores (UFLO), Argentina. Professora Associada IV da Universidade Federal de Goiás (UFG). CV: http://lattes.cnpq.br/8697079749159115

Bibiana Arantes Moraes , Universidade Estadual do Ceará (UECE)

Graduada em Nutrição pela Universidade de Rio Verde (FESURV), mestrado em Nutrição e Saúde e doutora em Ciências da Saúde pela Universidade Federal de Goiás (UFG); com pós-doutorado pela Universidade Federal de Goiás (UFG). Professora Adjunta da Universidade Estadual do Ceará (UECE). CV: http://lattes.cnpq.br/4400053710065368

Lara Livia Santos da Silva , Universidade Federal de Goiás (UFG)

Graduada em Nutrição e, mestra em Nutrição e Saúde pela Universidade Federal de Goiás (UFG); doutora em Nutrição em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (USP); com pós-doutorado pela Universidade de São Paulo (USP). Professora Adjunta da Universidade Federal de Goiás (UFG). CV: http://lattes.cnpq.br/3374527511007494

Maria do Rosário Gondim Peixoto , Universidade Federal de Goiás (UFG)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Goiás (UFG), mestra em Nutrição Humana Aplicada e doutora em Saúde Pública pela Universidade de São Paulo (USP). Professora Associada IV da Universidade Federal de Goiás (UFG). CV: http://lattes.cnpq.br/6813295858384008

Published

2024-07-05

Issue

Section

Artigos Originais