Atitudes e hábitos alimentares de mulheres privadas de liberdade: uma análise da garantia ao direito humano a alimentação adequada

Authors

DOI:

https://doi.org/10.34019/1809-8363.2021.v24.32635

Keywords:

Mulheres, Comportamento alimentar, Penitenciária, Direitos Humanos

Abstract

The Brazilian female prison population lives in precarious conditions of seclusion and laws regulate the right to quality food for this population. The objective was to evaluate attitudes and eating habits of women deprived of their liberty from the perspective of the human right to adequate food and to investigate the changes that occurred in food throughout the encarcerament. This is a descriptive study. The data was investigated through recorded conversation, asking about the consumption and satisfaction of the interviewees about the food received and the changes in the eating pattern before and during prison. Responses were analyzed using the content analysis method. Nine women participated in the study. Were verified the offer of 4 meals a day, composed of a food of low sensory and nutritional quality, presenting a monotonous food pattern and with little variability of food and nutrients, being described as inferior to that kept outside the prison.

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Author Biographies

Priscila Feijó da Rosa, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Santa Maria. Especializanda em Nutrição Clínica Nutrição pela NutMed Cursos de Nutrição. 

Greisse Viero da Silva Leal, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Nutricionista. Doutora e mestra em Saúde Pública pela USP, graduada em Nutrição pela Universidade Federal de Pelotas. Professora do Curso de Graduação em Nutrição e do Programa de Pós-graduação em Gerontologia da Universidade Federal de Santa Maria.

Adriane Cervi Blümke, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Nutricionista. Doutora em Ciências Sociais pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (UNISINOS). Mestra em Ciência da Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa. Professora do Curso de Graduação em Nutrição da Universidade Federal de Santa Maria.

Vanessa Ramos Kirsten, Universidade Federal de Santa Maria (UFSM)

Doutora em Saúde da Criança e do Adolescente pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), Mestra em Medicina e Ciências da Saúde pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS). Professora Associada da Universidade Federal de Santa Maria(UFSM). 

Published

2022-01-29

Issue

Section

Artigos Originais

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